Ringkerntrafo’s

Een ringkerntrafo (in het Engels: “toroidal transformer”) is één van de vele soorten transformatoren. Zoals de naam doet vermoeden bestaat de kern van deze transformator uit een ringvorm (torus, of in het Engels: “toroid”). Hier is met koperdraad een aantal wikkelingen aangebracht. Ringkerntransformatoren zetten een wisselspanning om naar een wisselspanning met een andere waarde. In de meeste gevallen gaat het om een netspanning van 230V die naar een lagere waarde moet worden getransformeerd. Deze lagere spanning gebruikt u vervolgens bijvoorbeeld om een 12V halogeenlamp te voeden.

Een Amplimo ringkerntrafo, die u kunt bestellen of kopen in de webshop van ons als leverancier, is zo samengesteld dat de potentieel gevaarlijke netspanningswikkeling veilig binnenin de ringkerntransformator is ondergebracht. De lagere secundaire spanning bevindt zich aan de buitenzijde.

Scheidingstrafo
Gedegen technisch advies op maat
Alle transformatoren op voorraad
Maatwerk transformatoren
Ruime voorraad, snelle levering

De werking van een ringkerntrafo

De primaire zijde van de Amplimo ringkerntrafo die u kunt kopen in onze webshop wordt via een zekering aangesloten op de wisselspanningsbron, bijvoorbeeld een wandcontactdoos. Op deze manier wordt er een magnetisch veld opgewekt in de kern van de aangesloten ringkerntransformatoren, wat ervoor zorgt dat er in de secundaire wikkeling spanning ontstaat (wet van Lenz). De waarde van de secundaire spanning is afhankelijk van de verhouding in primaire en secundaire windingen (transformatieverhouding of wikkelverhouding). Wanneer er bijvoorbeeld secundair half zoveel windingen zijn aangebracht als primair, zal ook de spanningswaarde secundair de helft zijn (verliezen niet meegeteld). U kunt nu een ringkerntransformator bestellen bij ons als leverancier uit Neede, in de buurt van Enschede.

De voordelen van een ringkerntrafo

Ten opzichte van de conventionele ‘bloktrafo’s’, heeft het kopen van een Amplimo ringkerntrafo veel voordelen, waaronder:

  • Bij hetzelfde vermogen is het volume en het gewicht van ringkerntransformatoren ongeveer de helft.
  • Een ringkerntransformator die u kunt bestellen bij deze leverancier is efficiënter, omdat het minder verliezen en een hoger rendement heeft.
  • Ringkerntransformatoren zijn eenvoudig te monteren met één bout en de meegeleverde montageschijven. Deze neopreen schijven legt u boven en onder de trafo, de metalen schijf komt erbovenop, waarna de trafo met de bout in één gat vastgezet kan worden.
  • Een ringkerntransformator produceert minder brom, minder strooiveld en de ruststroom is lager.

Het is optioneel mogelijk om het centrum van de trafo in te gieten met hars van twee componenten. De bodem van de trafo is hierdoor volledig vlak, waardoor montage op een dunner plaatmateriaal mogelijk is.


Scheidingstrafo audio - Amplimo

De keurmerken van Amplimo

Amplimo was in 1992 de eerste leverancier waar men een ringkerntransformator kon bestellen die een KEMA KEUR-goedkeuring kreeg op een grote serie trafo’s van 15 tot 1000V. Naast een uitzonderlijk grote reeks standaard ringkerntransformatoren met KEMA KEUR-, ENEC-, UL/CSA- en CE-keurmerken, kunnen er ook trafo’s op maat worden geproduceerd met bovengenoemde keurmerken.

De verschillende toepassingen van ringkerntrafo’s

U kunt in de webshop van Amplimo voor vrijwel elke toepassing een passende ringkerntrafo kopen, meestal zelfs uit voorraad. Wij beschikken over een zeer uitgebreide reeks trafo’s die universeel inzetbaar zijn, maar ook over trafo’s voor specifieke toepassingen. Een groot aantal ringkernen dat wij voorradig hebben is voor 400V-toepassingen. U denkt bijvoorbeeld aan de volgende toepassingen:

Het is ook mogelijk om voor bovenstaande toepassingen een ringkerntrafo op maat te kopen bij Amplimo.

Neem contact met ons op voor meer informatie

Heeft u vragen over onze producten? Wij helpen u graag met advies op maat. U kunt een ringkerntransformator bestellen of uw vragen stellen door contact op te nemen met ons als leverancier door te bellen naar +31 (0) 545 283456 of door een e-mail te sturen naar info@amplimo.nl.