Ringkerntrafo’s


Transformatoren bestaan er in vele soorten en bouwvormen. De ringkerntrafo is er daar één van. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de kern van de transformator uit een ringvorm (torus of in het Engels; “toroid“), waarop met koperdraad een aantal wikkelingen is aangebracht. De Engelse benaming van de ringkerntrafo of ringkerntransformator is “toroidal-transformer”.

Een ringkerntrafo zet een wisselspanning om naar een wisselspanning met een andere waarde. In de meeste gevallen zal het om de 230V netspanning gaan die naar een lagere waarde moet worden getransformeerd. Met die lagere spanning kan dan vervolgens bijvoorbeeld een 12V halogeen lamp worden gevoed.

Een Amplimo ringkerntransformator is zo samengesteld, dat de potentieel gevaarlijke netspanningswikkeling veilig binnenin de ringkerntrafo is ondergebracht. De lagere secundaire spanning bevindt zich aan de buitenzijde.

Scheidingstrafo

Gedegen technisch advies op maat
Alle transformatoren op voorraad
Maatwerk transformatoren
Ruime voorraad, snelle levering

De primaire zijde van de ringkerntrafo wordt via een zekering aangesloten op de wisselspanningsbron (bijvoorbeeld een wandcontactdoos). Er wordt nu een magnetisch veld opgewekt in de kern van de trafo wat ervoor zorgt dat er in de secundaire wikkeling spanning ontstaat (wet van Lenz). De waarde van de secundaire spanning is afhankelijk van de verhouding in primaire en secundaire windingen (transformatieverhouding of wikkelverhouding).

Wanneer bijvoorbeeld secundair half zoveel windingen zijn aangebracht als primair, zal ook de spanningswaarde secundair de helft zijn (verliezen niet meegeteld).

Ten opzichte van de conventionele “blok” trafo’s heeft een ringkerntrafo veel voordelen. Bij hetzelfde vermogen zal het volume en het gewicht van een ringkerntrafo ongeveer de helft zijn. Daarnaast is een ringkerntrafo efficiënter en heeft dus minder verliezen en een hoger rendement. Ringkerntrafo’s zijn zeer eenvoudig te monteren met één enkele bout en de meegeleverde montageschijven. Verder produceert een ringkerntrafo minder brom, minder strooiveld en is de ruststroom lager.

Montage van een ringkerntrafo is eenvoudig. Boven en onder de trafo legt men de meegeleverde neopreen schijven. De metalen schijf komt er bovenop en met de bout kan middels 1 montage-gat de ringkerntransformator vastgezet worden.

Optioneel kan het centrum van de ringkerntrafo worden ingegoten met twee-componenten hars. Hiermee wordt bereikt dat de bodem van de trafo volledig vlak wordt en montage op dunner plaatmateriaal mogelijk wordt.

Amplimo was in 1992 de eerste in Europa met KEMA KEUR goedkeuring op een grote serie ringkerntrafo’s van 15 tot 1000VA. Naast een uitzonderlijk grote reeks standaard voorraad ringkerntransformatoren met KEMA KEUR, ENEC, UL/CSA en CE keurmerken kunnen ook ringkerntrafo’s OP MAAT worden geproduceerd met bovengenoemde keurmerken.


Scheidingstrafo audio - Amplimo

Amplimo levert voor vrijwel elke toepassing wel een passende ringkerntrafo. Meestal zelfs uit voorraad. Ook voor gedegen advies over de ringkerntrafo kunt u bij Amplimo terecht.

Naast een zeer uitgebreide reeks standaard ringkerntrafo’s die universeel inzetbaar zijn, levert Amplimo ook ringkerntransformatoren voor diverse andere toepassingen. Een groot aantal ringkernen in voorradig voor 400V toepassingen. Hiermee kunnen ook eenvoudig 3-fasen trafo’s worden geconstrueerd.

Ook ringkerntransformatoren voor medische toepassingen en/of toepassing in medische ruimten leveren wij uit voorraad. Ook hiervoor kunnen we maatwerk oplossingen bieden.

Ringkerntrafo’s voor diverse audio toepassingen levert Amplimo ook uit voorraad. Hierbij kunt u denken aan ringleidingtrafo’s of 100V-systemen. Ook signaaltrafo’s heeft Amplimo in voorraad.

Voor het bouwen van buizenversterkers levert Amplimo uiteraard voedingstrafo’s, maar ook uitgangstransformatoren. Ook maatwerk ringkerntrafo’s zijn hier mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op.

Heeft u specifieke vragen? Wij helpen u graag! Vul onderstaand contact formulier in en wij nemen dezelfde dag nog contact met u op. Ook voor een advies op maat helpen wij u graag.

U kunt ons ook bellen via +31 545 283456 of stuur een mail naar info@amplimo.nl.