Wat is een trafo?

Een transformator wordt gebruikt om spanning en/of stroom om te zetten in een hogere of lagere spanning en/of stroom, zonder al te veel energie te verliezen

Een transformator kan dus bijvoorbeeld, een hoge wisselspanning omzetten in een lage wisselspanning en andersom, met weinig verliezen. Een transformator werkt met behulp van twee spoelen: de primaire spoel en de secundaire spoel. In de primaire spoel wordt een snel wisselend magneetveld opgewekt. In de secundaire spoel wordt met dit wisselende magneetveld een inductiespanning opgewekt. Deze inductiespanning hang af van het aantal windingen die beide spoelen hebben en de ingangsspanning die is gebruikt. Transformatoren worden voor talloze doelen gebruikt.

Een transformator wordt in Nederland vaak afgekort tot trafo en in België noemt men het een transfo. Beide zijn ‘machines’ waarin een geïsoleerde wikkeling koperdraad en een metalen kern de stroom en/of spanning omzetten. Een transformator bestaat uit verschillende onderdelen. De ‘spoelen’ oftewel de wikkelingen, bestaan uit het koperdraad wat om de kern is gewikkeld. De spoel waar de bron-spanning of -stroom op wordt aangesloten  wordt de primaire zijde genoemd en de spoel waar de getransformeerde spanning en/of stroom wordt afgenomen heet de secundaire zijde.

Transformatoren vind je overal

Transformatoren zijn overal te vinden. De kleinste exemplaren zijn enkele millimeters groot, en de grotere transformers kunnen wel een paar honderd kilo wegen of zelfs een paar ton! Deze transformatoren kunnen een groot vermogen aan van honderden kilowatts of zelfs een paar megawatt aan.


Scheidingstrafo

In veel apparaten zit een transformator verwerkt om de netspanning van 230 V omlaag te transformeren naar bijvoorbeeld 12 V of een andere lage spanning waarop het apparaat kan werken. In elektriciteitscentrales wordt de spanning juist flink omhoog getransformeerd om de energieverliezen bij het transport van elektriciteit zo klein mogelijk te houden.

Trafo op maat kopen

Naast een uitzonderlijk groot voorraad assortiment , koopt u bij Amplimo ook eenvoudig een trafo op maat. Maatwerk is een van de specialiteiten bij Amplimo en voordat u besluit een transformator te kopen is het altijd goed om te informeren naar de mogelijkheden. Onze technisch adviseurs kunnen u van de nodige informatie voorzien om tot een goede keuze te komen.

Een maatwerk trafo is bij Amplimo ook toegankelijk bij kleinere aantallen. We maken graag een aanbieding voor uw maatwerk trafo. Maatwerk transformatoren kunnen ook op afroep worden geleverd. Afhankelijk van uw wensen kunnen afroepschema’s of leveringsschema’s worden gemaakt zodat u altijd op het juiste moment de juiste hoeveelheid trafo’s krijgt aangeleverd.

Om een transformator te kunnen kopen dient u eerst de gewenste specificaties te kennen. Als het gaat om vervanging van een defecte transformator kunt u meestal op het etiket van de originele trafo de specificaties vinden die u kunt gebruiken bij het selecteren van een vervangend type.

Wanneer u niet precies de juiste specificaties weet van de transformator die u nodig heeft, kunt u contact met ons opnemen, zodat onze technisch adviseurs u kunnen helpen bij het selecteren van het juiste model.

Heeft u specifieke vragen? Wij helpen u graag! Vul onderstaand contact formulier in en wij nemen dezelfde dag nog contact met u op. Ook voor een advies op maat helpen wij u graag.

U kunt ons ook bellen via +31 545 283456 of stuur een mail naar info@amplimo.nl.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Uw bericht