Scheidingstrafo’s

Een scheidingstrafo is feitelijk een transformator waarvan de primaire wikkeling en secundaire wikkeling niet elektrisch met elkaar verbonden zijn. De wikkelingen van een scheidingstransformator die u kunt kopen in de webshop van Amplimo zijn dus galvanisch gescheiden. In de praktijk bedoelt men doorgaans een transformator waarbij de uitgangsspanning gelijk is aan de ingangsspanning, vaak 230V, als het gaat over een scheidingstrafo.

Scheidingstrafo
GEDEGEN TECHNISCH ADVIES OP MAAT
ALLE TRANSFORMATOREN OP VOORRAAD
MAATWERK TRANSFORMATOREN
RUIME VOORRAAD, SNELLE LEVERING

De veiligheidseisen waar een scheidingstrafo aan moet voldoen

Een scheidingstransformator die u bij ons kunt kopen die met de netspanning wordt verbonden, moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. De richtlijnen die hier voor gelden zijn vastgelegd in de Europese normen; EN61558-1 (algemene vereisten), EN61558-2-4 (isolatietrafo’s) en EN61558-2-6 (veiligheids-isolatietrafo’s). Een veiligheidstrafo is een speciale scheidingstrafo waarbij de secundaire spanning niet hoger mag zijn dan 50VAC. De isolatiewaarde tussen een primaire en secundaire stroomkring wordt gecontroleerd met 4000VAC testspanning. De voornaamste reden waarom het wenselijk is om stroomkringen te scheiden, is veiligheid.

De toepassingen van een scheidingstransformator

Een scheidingstransformator met 230V netspanning die u kunt kopen in onze webshop heeft als voornaamste eigenschap dat de relatie met (rand)aarde wordt verbroken. U creëert hiermee een ‘zwevend net’. U kunt dit type scheidingstrafo kopen om te gebruiken in bijvoorbeeld werkplaatsen en laboratoria waar extra veiligheid in meet- of testopstellingen wenselijk is. Daarnaast zijn er ook diverse andere toepassingen denkbaar:

  • U kunt een scheidingstrafo kopen voor het gebruik in de bouw, bij het gebruik van 230V handgereedschap en/of zaagmachines. De gebruiker van gereedschap krijgt nooit een elektrische schok door een defect of kortsluiting als er een scheidingstransformator is toegepast.
  • U kunt ook scheidingstransformatoren kopen om toe te passen op schepen. Deze zorgen ervoor dat de ‘scheeps-randaarde’ niet verbonden is met de ‘wal-randaarde’ wanneer het schip aanlegt in de haven. Kleine spanningsverschillen kunnen elektrolytische corrosie als gevolg hebben, waarbij schade kan ontstaan aan de metalen onderdelen van het schip, zoals de romp, aandrijfas of schroef.
  • U kunt daarnaast ook een scheidingstrafo kopen voor het gebruik in de professionele audio. Signaaltrafo’s worden toegepast om aardlussen, en daarmee brom, te voorkomen. Daarnaast passen trafo’s ook gebalanceerde en ongebalanceerde signaalleidingen aan.


Scheidingstrafo audio - Amplimo

Wij leveren bovenstaande en verschillende andere trafo’s uit voorraad in diverse afmetingen en vermogens. Veel van deze trafo’s zijn uitgerust met twee 115V-wikkelingen, waardoor deze ook inzetbaar zijn als ‘verhuistrafo’.

Stel uw vragen gerust

Heeft u nog vragen over onze producten of over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op, we vertellen u graag meer. U bereikt de deskundige medewerkers van ons kantoor in Neede, nabij Enschede, door te bellen naar +31 (0) 545 283456 of door een e-mail te sturen naar info@amplimo.nl. Weet u welk product u nodig heeft voor uw toepassing?

U kunt eenvoudig een scheidingstrafo kopen in onze webshop. U profiteert in dat geval van een snelle levering.