Scheidingstrafo’s


Een scheidingstrafo is feitelijk een transformator waarvan de primaire wikkeling en secundaire wikkeling niet elektrisch met elkaar zijn verbonden. De wikkelingen zijn dus galvanisch gescheiden.

In de praktijk wordt met een scheidingstrafo doorgaans een transformator bedoeld, waarbij de uitgangsspanning gelijk is aan de ingangsspanning, vaak 230V/230V. Hiermee kunnen dus twee stroomkringen elektrisch van elkaar worden gescheiden.

Scheidingstrafo’s die met de netspanning worden verbonden moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. De richtlijnen die hiervoor gelden zijn onder andere vastgelegd in de Europese normen;  EN61558-1 (algemene vereisten), EN61558-2-4 (isolatietrafo’s) en EN61558-2-6 ( veiligheids-isolatietrafo’s). Een veiligheidstrafo is een speciale scheidingstrafo waarbij de secundaire spanning niet hoger mag zijn dan 50VAC.  De isolatiewaarde tussen primaire en secundaire stroomkring wordt gecontroleerd met 4000VAC testspanning.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het wenselijk is om stroomkringen te scheiden. De belangrijkste reden hiervoor is veiligheid.
Een scheidingstrafo voor 230V netspanning heeft als voorname eigenschap dat de relatie met (rand)aarde wordt verbroken. Hiermee wordt een zogenaamd “zwevend net” gecreëerd.  Toepassingen hiervoor zijn te vinden in bijvoorbeeld werkplaatsen en laboratoria waar extra veiligheid in meet- of testopstellingen wenselijk is.

Scheidingstrafo
Gedegen technisch advies op maat
Alle transformatoren op voorraad
Maatwerk transformatoren
Ruime voorraad, snelle levering

Daarnaast vindt je scheidingstrafo’s in de bouw, waar 230V handgereedschap en/of zaagmachines worden gebruikt. Wanneer in de bouw een scheidingstrafo wordt toegepast kan de gebruiker van het gereedschap nooit een elektrische schok krijgen als gevolg van een defect of kortsluiting in het aangesloten apparaat.

Ook worden scheidingstrafo’s toegepast op schepen. Het voornaamste doel hiervan is, dat de “scheeps-randaarde” niet verbonden is met de “wal-randaarde”, wanneer het schip aanlegt in de haven.
Kleine spanningsverschillen kunnen elektrolytische corrosie tot gevolg hebben waarbij erg snel grote schade kan ontstaan aan metalen delen van het schip zoals romp, aandrijfas of schroef.


Scheidingstrafo audio - Amplimo

In de professionele audio worden veel kleine scheidingstrafo’s (signaaltrafo’s) toegepast om bijvoorbeeld aardlussen en de daarmee gepaard gaande brom-problemen te voorkomen. Maar ook het aanpassen tussen gebalanceerde en ongebalanceerde signaalleidingen kan met scheidingstrafo’s worden gerealiseerd.

Amplimo levert een groot aantal scheidingstrafo’s uit voorraad in diverse afmetingen en vermogens. Veel van deze ringkern scheidingstrafo’s zijn uitgerust met twee 115V wikkelingen, zodat deze ook als “verhuistrafo” kunnen worden ingezet.

Heeft u specifieke vragen? Wij helpen u graag! Vul onderstaand contact formulier in en wij nemen dezelfde dag nog contact met u op. Ook voor een advies op maat helpen wij u graag.

U kunt ons ook bellen via +31 (0) 545 283456 of stuur een mail naar info@amplimo.nl.